Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Λέκκας: «Σε πέντε χρόνια θα είναι γόνιμος ξανά ο κάμπος της Θεσσαλίας»



με γαλάζιο χρώμα οι περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει

O κάμπος της Θεσσαλίας θα είναι γόνιμος ξανά σε 5 χρόνια
Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 08, 2023

Για τα προβλήματα που προκάλεσε στην Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία η υπερχείλιση του Πηνειού, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκας

O κάμπος της Θεσσαλίας θα είναι γόνιμος ξανά σε 5 χρόνια

Όπως είπε ο Ευθύμης Λέκκας σε τηλεοπτικό σταθμό, περιφερειακά της Λάρισας έχουν πλημμυρίσει ανοικτοί χώροι, αγροτικές και βιομηχανικές εκτάσεις, ενώ εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα αντιμετωπίσει κίνδυνο σήμερα, καθώς όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.
Ωστόσο, τόνισε πως οι ζημιές περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού είναι εξαιρετικά μεγάλες.

"Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες", εξήγησε.

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Ο κος Λέκκας εκτίμησε πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει, εκτιμώντας πως μέσα σε μία πενταετία θα αρχίσει και πάλι ο θεσσαλικός κάμπος να είναι γόνιμος.

Περίπου 720.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Ακολουθήστε τη fb ομάδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει.

με γαλάζιο χρώμα οι περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει

Πηγή - thetoc.gr
Πηγή video - Left.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ "ΧΑΡΠ" ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ,  
(Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΚΟΥΛΗ ΕΦΑΓΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΥΡΡΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΞΑΝΑΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ), ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΤΟΣ ΟΛΙΓΟΥ, ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟ ΚΟΣΜΑΚΗ ΠΟΥ ΕΤΡΕΞΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΟΜΟΙΑΖΟΥΝ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΛΕΟΝ, ΗΔΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΥΨΗ, ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 10 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ 5 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΩ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΥΨΗ, ΗΔΗ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ 2 ΕΥΡΩ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ 1.70 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΗΔΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ 25% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ (ΑΝ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ), ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΕ ΥΠΕΡΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΤΙΜΕΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΠΟΦΕΚΤΗ ΠΕΙΝΑ...ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ:

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΝΕΟΤΑΞΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗΣ HAARP ΣΕ FULL ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ