Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Ο φθηνός τρόπος να πάρει η Ελλάδα το πάνω χέρι στο Αιγαίο


ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΙΒΑ. Ο ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΟ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 300+1 ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ-ΑΒΟΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ...

Γρίβας Κώστας - 02/05/2022
Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είχαμε σε παλαιότερα άρθρα στο SLpress.gr αναφερθεί στις δραστικές αλλαγές που έρχονται στη γεωγραφία της ισχύος από τη μονομαχία των πλεγμάτων αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/AD), που αναπτύσσουν η Κίνα και η Ρωσία, με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασπάσουν τα πλέγματα αυτά. Επίσης, είχαμε εξετάσει πως παρόμοια συστήματα μπορεί να θωρακίσουν αποφασιστικά τη χώρα μας με χαμηλό κόστος έναντι της τουρκικής στρατιωτικής απειλής, για την ακρίβεια η Ελλάδα να έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο.

Τόσο τα πλέγματα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής, όσο και τα συστήματα που αποσκοπούν να τα διαπεράσουν, βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε “μεταλλαγμένα” συστήματα πυροβολικού, με πρωτοφανείς ικανότητες όσον αφορά το βεληνεκές, την ακρίβεια πλήγματος και τη φονικότητα. Κάθε φορά, ωστόσο, που εξετάζουμε τη δυνατότητα δικτύων “ντοπαρισμένου πυροβολικού” (artillery on steroids) να λειτουργήσουν ως πολύ πιο οικονομικά και πιο αποτελεσματικά υποκατάστατα μέρους της αεροπορικής ισχύος, προκύπτει η τυποποιημένη αντίρρηση ότι για όλα αυτά χρειάζονται πληροφορίες.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΓΡΙΒΑ ΕΔΩ: