Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Rothschilds: Κόντρες και διαμάχες στην «χρυσή» οικογένεια


Οι δύο εταιρείες που φέρουν το ιστορικό όνομα Rothschild είναι οι μόνες εναπομείνασες τράπεζες με δεσμούς με την διάσημη οικογένεια χρηματιστών που αναδύθηκε από το εβραϊκό γκέτο της Φρανκφούρτης

Ένας από τους τραπεζίτες της Ariane de Rothschild επέστρεψε από τη Μέση Ανατολή πριν από λίγους μήνες με κάποια ανησυχητικά νέα για την ελβετική ιδιωτική τράπεζά της, Edmond de Rothschild Group, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τράπεζες: Οι Λαζάρντ χάθηκαν, οι Ρότσιλντ ελπίζουν

Ένας πολύτιμος, πολυεκατομμυριούχος πελάτης του είπε ότι ένας άλλος εκπρόσωπος της εταιρείας είχε έρθει να του τηλεφωνήσει – μόνο που η επαγγελματική κάρτα που του έδειξε ο πελάτης είχε το λογότυπο της Rothschild & Co, μιας αντίπαλης οντότητας με έδρα το Παρίσι που διευθύνεται από τα ξαδέρφια της Ariane.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας πελάτης μπέρδευε την ελβετική εταιρεία με τον Γάλλο ανταγωνιστή της, αλλά γινόταν όλο και πιο κοινό πρόβλημα. Οι δύο εταιρείες που φέρουν το ιστορικό όνομα Rothschild είναι οι μόνες εναπομείνασες τράπεζες με δεσμούς με τη διάσημη οικογένεια χρηματιστών που αναδύθηκε από το εβραϊκό γκέτο της Φρανκφούρτης πριν από περισσότερους από δύο αιώνες για να γίνει μία από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες δυναστείες του κόσμου τον 19ο αιώνα.

Μετά από δεκαετίες λειτουργίας σε σχετικά διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς, τώρα εμπλέκονται σε μια σφοδρή μάχη για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της εξαιρετικά προσοδοφόρας παγκόσμιας βιομηχανίας διαχείρισης πλούτου ύψους 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και οι πιθανότητες αυξάνονται ότι μέσα σε μια γενιά ένας γάμος των δύο οντοτήτων Rothschild θα γίνει επιτακτικός για να διατηρηθεί η αυτοκρατορία ισχυρή, λένε άνθρωποι εξοικειωμένοι με το θέμα.

«Τώρα στοχεύουν παρόμοιους πελάτες», δήλωσε ο Christoph Künzle, λέκτορας διαχείρισης πλούτου στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης. «Είναι πολύ ανταγωνιστικοί και το αιώνιο όνομά τους είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που και οι δύο προσπαθούν να αξιοποιήσουν».

Μια διευθέτηση πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια μιας πικρής νομικής διαμάχης – που ξεκίνησε από την Ariane – σχετικά με τη χρήση του ονόματος Rothschild θα έπρεπε να είχε βάλει τη σύγκρουση στο κρεβάτι. Αλλά έχει κάνει ελάχιστα για να αποτρέψει τη μάρκα από το να γίνει ένα βασικό όπλο στον σκληρό ανταγωνισμό για πλούσιους πελάτες σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Μάχες πολλών δισεκατομμυρίων
Με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση, η Rothschild & Co. με έδρα το Παρίσι είναι η μικρότερη από τις δύο, αλλά κερδίζει γρήγορα έδαφος ανοίγοντας γραφεία στoυς ίδιους προορισμούς των πλουσίων με τον Ελβετό ανταγωνιστή της. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας, τα κέρδη προ φόρων από τη διαχείριση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων ξεπέρασαν αυτά των συμβουλευτικών δραστηριοτήτων της το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ήδη στα τέλη του 2022, η εταιρεία του Παρισιού πλησίαζε τον Eλβετό ανταγωνιστή της όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία πλούτου.

Η ένωση των δυνάμεων θα έδινε βάρος στις τράπεζες Rothschild, οι οποίες είναι μικρές απέναντι σε μεγαθήρια της παγκόσμιας βιομηχανίας όπως η Morgan Stanley και η UBS Group AG ή ακόμη και οι ελβετικές ιδιωτικές τράπεζες Julius Baer Group Ltd. και Banque Pictet & Cie SA.

“Υπάρχει ανάγκη για ενοποίηση, κυρίως για τους μικρούς διαχειριστές πλούτου λόγω της αύξησης του κόστους και της ρύθμισης”, δήλωσε ο Nicolas Payen, αναλυτής της Kepler Cheuvreux, για τον τομέα. «Ένας κανόνας για τη βιομηχανία τώρα είναι ότι χρειάζονται μέγεθος».

Μια κοινή οντότητα Rothschild θα εξακολουθεί να είναι μικρή σε σχέση με τους γίγαντες της επενδυτικής τραπεζικής και της διαχείρισης πλούτου, αλλά θα απασχολεί περίπου 7.000 άτομα σε γραφεία από το Άμστερνταμ και το Λος Άντζελες έως το Τόκιο, με ισχυρή παρουσία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Στο τέλος του 2022, η συνδυασμένη εταιρεία θα είχε περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, ξεπερνώντας τη Lombard Odier και την Bank J. Safra Sarasin AG και μπροστά από τη Vontobel Holding AG.

Η ιδέα της προσέγγισης έχει προταθεί από το γαλλικό υποκατάστημα στο παρελθόν, αλλά απορρίφθηκε από την ελβετική πλευρά. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Rothschild & Co. Alexandre de Rothschild και ο πατέρας του David δεν είναι «ντροπαλοί» για να θέλουν μια συγχώνευση, δήλωσαν οι συνάδελφοι της εταιρείας. Η τράπεζα χρησιμοποίησε εξαγορές για να ξεκινήσει την επιχείρηση πλούτου και να αποσπάσει ολόκληρες ομάδες από άλλες εταιρείες. Συνέχισαν να κάνουν ανοίγματα στην Αriane, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ακόμη και μερικοί από τους υψηλόβαθμους ιδιώτες τραπεζίτες της Ariane βλέπουν το σκεπτικό, αλλά η 58χρονη έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση, λέγοντας πιο πρόσφατα σε συνέντευξή της στη Le Matin τον Σεπτέμβριο ότι οι τέσσερις κόρες της θα «εξασφαλίσουν τη διαδοχή». Ωστόσο, μένει να δούμε πόσο «παντρεμένες» είναι οι κόρες με την τράπεζα.

Ορισμένοι τραπεζίτες στην ελβετική εταιρεία λένε επίσης ότι οι επιχειρήσεις έχουν παραμείνει στάσιμες τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω αυτού που βλέπουν ως έλλειψη οράματος. Η τράπεζα αντικρούει αυτή την άποψη, λέγοντας ότι έχει μια σαφή στρατηγική και θα δημοσιεύσει ισχυρά αποτελέσματα για το 2023 τον Μάρτιο.

«Από τη μία πλευρά υπάρχει μια οικονομική λογική, από την άλλη υπάρχει προσωπική υπερηφάνεια», δήλωσε ο Philippe Pelé-Clamour, επίκουρος καθηγητής στη σχολή επιχειρήσεων HEC Paris, ο οποίος ειδικεύεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις. «Αυτή η περίοδος εγωισμών και διαφωνιών είναι σχετικά σύντομη όταν τοποθετείται σε δύο αιώνες ιστορίας… Μια σύμπραξη θα μπορούσε να συμβεί στην επόμενη γενιά».

Ούτε η Ariane, η οποία φέρει τον τίτλο της βαρόνης, ούτε ο Alexandre συμφώνησαν να δώσουν συνέντευξη για αυτό το άρθρο. Εκπρόσωποι των δύο τραπεζών δήλωσαν ότι δεν σχολιάζουν εικασίες που σχετίζονται με τις εταιρείες ή τις οικογένειες Rothschild.

Έτσι ξεκίνησαν όλα
Παρά τις διαφορές τους, οι δύο πλευρές μοιράζονται μια κοινή ιστορία που πηγαίνει πίσω στον Mayer Amschel Rothschild, ο οποίος ίδρυσε μια οικονομική αυτοκρατορία στη Φρανκφούρτη και έστειλε τέσσερις από τους πέντε γιους του στις αρχές του 1800 να ιδρύσουν βάσεις στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νάπολη και τη Βιέννη, με τον μεγαλύτερο να μένει σπίτι. Κατά τα επόμενα 200 χρόνια, η εκτεταμένη οικογένεια δημιούργησε μία από τις πιο διάσημες τραπεζικές δυναστείες της Ευρώπης, χρηματοδοτώντας πολέμους και αυτοκρατορίες και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της οικονομικής και πολιτικής ιστορίας της περιοχής.

Οι πλευρές του Λονδίνου και του Παρισιού ήταν οι ιστορίες επιτυχίας της φυλής. Το υποκατάστημα του Παρισιού χρηματοδότησε τη μετα-επαναστατική Γαλλία και χρηματοδότησε βιομηχανίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, απασχολώντας γενιές τραπεζιτών, συμπεριλαμβανομένων δύο προέδρων, του Georges Pompidou και του Emmanuel Macron. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η NM Rothschild & Sons βοήθησε περίφημα στη χρηματοδότηση της νίκης του Δούκα του Ουέλινγκτον επί του Ναπολέοντα στη μάχη του Βατερλώ. Το 2003, τα υποκαταστήματα του Λονδίνου και του Παρισιού άρχισαν να συγχωνεύονται σε αυτό που είναι τώρα η Rothschild & Co.

Αντίθετα, η ελβετική εταιρεία είναι σχετικά νέα. Ο ιδρυτής πέμπτης γενιάς Edmond, γεννημένος στο γαλλικό υποκατάστημα της οικογένειας, ξεκίνησε την τράπεζά του το 1953. Η εταιρεία βοήθησε πολύ πλούσιους ανθρώπους να μεταφέρουν διακριτικά τις αποταμιεύσεις τους σε μια εποχή που η ιδιωτική τραπεζική στην Ελβετία ήταν λιγότερο ρυθμιζόμενη και αδιαφανής, προστατεύοντάς τους αποτελεσματικά από τους υψηλούς φόρους στη μεταπολεμική Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δύο οντότητες Rothschild λειτουργούσαν σε διαφορετικά τμήματα, με το ελβετικό υποκατάστημα να ειδικεύεται στην ιδιωτική τραπεζική στο εσωτερικό και σε μέρη όπως το Λουξεμβούργο και το Μονακό και την εταιρεία του Παρισιού να συνδυάζεται με το παρακλάδι του Ηνωμένου Βασιλείου για να ανέλθει στα κορυφαία κλιμάκια των παγκόσμιων εταιρικών συμφωνιών. Είχαν ακόμη και διασταυρούμενες μετοχές και στη δεκαετία του 1980 ο Edmond de Rothschild βοήθησε τα ξαδέρφια του στο Παρίσι να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά την εθνικοποίηση της τράπεζάς τους από τον σοσιαλιστή Γάλλο πρόεδρο François Mitterrand.

Όταν ο Έντμοντ πέθανε το 1997, ο μοναχογιός του Μπέντζαμιν, τότε 34 ετών, έγινε πρόεδρος. Πιο παθιασμένος με την ιστιοπλοϊκή ομάδα Gitana της τράπεζας και τις ασχολίες του όπως το κυνήγι και το σκι, ο Benjamin προήγαγε τη σύζυγό του, Ariane, σε αντιπρόεδρο το 2009. Το 2021, ο Μπέντζαμιν πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 57 ετών.

Οικογενειακές ιστορίες
Όπως συμβαίνει με πολλές πλούσιες δυναστείες, οι Rothschilds γράφουν την δικιά τους ιστορία στις οικογενειακές ίντριγκες και έχθρες. Οι σχέσεις μεταξύ των Ελβετών και των Γάλλων ξαδέλφων ήταν αμήχανες. Η διακλάδωση του Έντμοντ ως τραπεζίτη στους πλούσιους – η οποία σε κάποιο σημείο τον έκανε το πλουσιότερο μέλος της φυλής – ήταν αιτία ζήλιας, δήλωσε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με τις οικογένειες. Επίσης, η προφανής έλλειψη ενδιαφέροντος του Benjamin για την επιχείρηση ήταν ένα ευαίσθητο σημείο για τα γαλλικά ξαδέρφια του, σύμφωνα με το Bloomberg. Ακόμη και μέσα στην ίδια οικογένεια, οι σχέσεις θα μπορούσαν να είναι δύσκολες – η μητέρα του Benjamin, Nadine, μετέφερε μέρος της περιουσίας της στην ελβετική ανταγωνίστριά της Pictet πριν από μερικά χρόνια για να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα του εκλιπόντος συζύγου της διοικούνταν από τον γιο και τη νύφη της.

Το όνομα, μήλον της έριδος
Για χρόνια, το όνομα της οικογένειας ήταν μήλον της έριδος για τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα πράγματα έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2015, όταν η Ariane, στην πρώτη της θητεία ως CEO, πήγε την εταιρεία του Παρισιού – η οποία χρησιμοποιούσε το όνομα ως αυτόνομο σε παρουσιάσεις – στο δικαστήριο για το θέμα. Η διαμάχη διευθετήθηκε το 2018 σε μια συμφωνία που συμβίβασε τις διαμάχες των μετόχων και έθεσε παραμέτρους για το πώς θα χρησιμοποιηθεί και θα προστατευθεί το όνομα.

Τώρα, κάθε τράπεζα βρίσκεται στο δικό της κρίσιμο σταυροδρόμι, αναζητώντας ανάπτυξη και αποφασισμένη να την αποκτήσει αξιοποιώντας το όνομα Rothschild – ένα εμπορικό σήμα που αποπνέει αφθονία αφού η οικονομική οξυδέρκεια της οικογένειας της επέτρεψε όλα αυτά τα χρόνια να επεκτείνει την περιουσία της με αρχοντικά, αμπελώνες, έργα τέχνης, γιοτ και άλογα κούρσας.

“Οι Rothschilds έχουν ένα περιουσιακό στοιχείο που άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν, το οποίο είναι η ιστορική τους φήμη και το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών συμφερόντων της οικογένειας”, δήλωσε ο Sebastian Dovey, πρώην σύμβουλος της βιομηχανίας διαχείρισης πλούτου που συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια πολλών εταιρειών του κλάδου.

Έτσι, τουλάχιστον προς το παρόν, κάθε πλευρά θα «καβαλήσει» το όνομα της οικογένειας στον αγώνα της για τους πλούσιους του κόσμου και οι επαγγελματικές διαμάχες θα συνεχίσουν να εξάπτουν τα πάθη. Όπως είπε ο αείμνηστος Benjamin de Rothschild μάλλον προφητικά σε συνέντευξή του το 2010: «Δεν είναι σαφές πόσο αξίζουν οι επιχειρήσεις μας χωρίς το όνομα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ:

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ - ΡΟΜΑΝΩΦ - ΠΟΥΤΙΝ - ΤΡΑΜΠ - ΡΟΤΣΙΛΝΤ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ