Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

DART: Η ανθρωπότητα αμύνεται | Astronio X (#10)


5. Γεωπλήσια αντικείμενα θεωρούνται αυτά που πλησιάζουν τον Ήλιο σε απόσταση μικρότερη των 1,3 αστρονομικών μονάδων (αστρονομική μονάδα: η μέση απόσταση Γης-Ηλίου). Δυνητικά επικίνδυνα γεωπλήσια αντικείμενα θεωρούνται αυτά που η τροχιά τους τέμνει την τροχιά της Γης. 

6. Ακούμε συχνά "γιατί να ξοδεύουμε τόσα χρήματα στις διαστημικές αποστολές;". Ας σκεφτούμε το εξής: Η αποστολή DART θα κοστίσει συνολικά περίπου 300-400 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία "Spiderman: No Way Home" είχε έσοδα 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Με άλλα λόγια, οι πολίτες του πλανήτη έχουν δώσει τουλάχιστον τριπλάσια χρήματα μέσα σε δύο μόνο εβδομάδες για να διασκεδάσουν για 2,5 ώρες βλέποντας επινοημένους ήρωες να πολεμούν επινοημένους κακούς, απ' όσα δίνουν σε μια αποστολή που δυνητικά θα εγγυηθεί τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι κακό να απολαμβάνει κάποιος μια ωραία ταινία. Όμως είναι λανθασμένη η άποψη ότι δίνουμε πολλά χρήματα στη Διαστημική και την Αστρονομία. Μόνο όταν το κόστος της Διαστημικής συγκριθεί με άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το αν ξοδεύονται "πολλά" ή "λίγα" χρήματα.

Καλή χρονιά σε όλους! Ευτυχώς οι πραγματικές NASA και ESA είναι πιο σοβαρές από αυτές της ταινίας "Don't Look Up" και, σε αντίθεση με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, παίρνουν την άμυνα του πλανήτη στα σοβαρά. Ως συνήθως, στην περιγραφή του βίντεο θα βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δύο αποστολές και σύντομα θα έχουμε το καθιερωμένο story quiz στο Instagram. Εύχομαι το 2022 να έχει πολλές και μεγάλες αστρονομικές ανακαλύψεις! Να είστε όλοι καλά!

Δυο διορθώσεις στο βίντεο: Α. Στο 2.47 αναφέρεται ότι το σχήμα του σκάφους είναι "ορθογώνιο παραλληλόγραμμο". Αυτή η έκφραση είναι σωστή όταν το βλέπουμε στις δύο διαστάσεις. Στις τρεις διαστάσεις είναι πιο σωστή η έκφραση "ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο". Β. Στο 2.53 αναφέρεται ότι το σώμα είναι 100 φορές μικρότερο σε όγκο από τον αστεροειδή. Αυτό που είναι 100 φορές μικρότερο όμως είναι οι ξεχωριστές του διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος). Ο όγκος του αστεροειδούς είναι πολλές τάξεις μεγέθους μικρότερος (περίπου 1.000.000 φορές).

ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:

εκεινον παντως τον μικρομεσαιο μετεωριτη που επεσε στην Ρωσια πριν λιγα χρονια δεν μπορεσαν να τον αναχαιτησουν...επεσε σε μια ρωσικη πολη και απο το ωστικο κυμα σπασανε τζαμια και τραυματιστηκαν χιλιαδες κατοικοι...και φυσικα ειχαμε και το παλιοτερο περιστατικο της Τουγκουσκα στις αρχες του προηγουμενου αιωνα που ευτυχως εγινε σε ερημικο δασος της σιβηριας, διοτι αν επεφτε σε πυκνοκατοικημενες περιοχες θα ειχαμε εκατομμυρια νεκρους...ο κοσμος δεν μπορει να συνειδητοποιησει αυτες τις διαστημικες απειλες δυστηχως....

ειχαν εντοπισει εναν αλλον 60 μετρων που περασε πιο κοντα απο την αποσταση της Σεληνης, ενδεχομενως αυτος των 17 μετρων που χτυπησε την πολη της Ρωσιας να ηταν δορυφορος του μεγαλυτερου των 60 μετρων....οι μικρομεσαιοι ειναι χειροτερες απειλες γιατι δεν μπορεις να τους δεις και πεφτουν πολυ πιο συχνα στη Γη (ισως και 1 καθε χρονο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ:

REVIEW ΤΗΣ ΣΑΤΙΡΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "DON'T LOOK UP" (ΜΗ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΑΝΩ)
Καλή χρονιά Παύλο, καλη χρονιά σε όλους. Υπέροχο και αυτό το βίντεο, Πριν μερικές ημέρες είδα κι εγώ την ταινία Don't Look Up. Κατά την γνώμη μου κατέδειξε με πολύ εύστοχο και γλαφυρό τρόπο πως αντιδρά σε μεγάλες κρίσεις το μιντιακό-ειδησεογραφικό σύστημα, το πολιτικό σύστημα, η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι πολίτες στα social media. Αντί της σύγκρουσης ενός μετεωρίτη με την Γη, θα μπορούσε να ήταν οποιαδήποτε άλλη μεγάλη κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα.