Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Η ενέργεια στα πυρηνικά απόβλητα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις ΗΠΑ για 100 χρόνια, αλλά η τεχνολογία δεν εμπορευματοποιήθηκε ποτέ



ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ενέργεια στα πυρηνικά απόβλητα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις ΗΠΑ για 100 χρόνια, αλλά η τεχνολογία δεν εμπορευματοποιήθηκε ποτέ.

Υπάρχει αρκετή ενέργεια στα πυρηνικά απόβλητα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τροφοδοτήσει ολόκληρη τη χώρα για 100 χρόνια με καθαρή ενέργεια, λέει ο Jess C. Gehin στο Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο.

Η τεχνολογία για τη μετατροπή των πυρηνικών αποβλήτων σε ενέργεια, γνωστή ως πυρηνικός γρήγορος αντιδραστήρας, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Αυτό αποδείχθηκε από ένα πιλοτικό εργοστάσιο ερευνητικού εργαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1990. Αλλά ποτέ δεν ήταν αρκετά οικονομικό για να αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα.

Αρκετές ιδιωτικές εταιρείες πυρηνικής καινοτομίας αναπτύσσουν εμπορικούς γρήγορους αντιδραστήρες, και συγκεκριμένα η Oklo και η TerraPower. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παραγωγή του καυσίμου που πηγαίνει σε γρήγορους αντιδραστήρες.

EBR-II στο Εθνικό Εργαστήριο του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στο Αϊντάχο.
Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Εθνικού Εργαστηρίου του Αϊντάχο

Υπάρχει αρκετή ενέργεια στα πυρηνικά απόβλητα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τροφοδοτήσει ολόκληρη τη χώρα για 100 χρόνια, και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του ακανθώδους και πολιτικά δύσκολου προβλήματος της διαχείρισης των αναλωμένων πυρηνικών αποβλήτων.

Αυτό λέει ο Jess C. Gehin, αναπληρωτής διευθυντής εργαστηρίου στο Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο, ένα από τα κορυφαία εργαστήρια ενεργειακής έρευνας της κυβέρνησης.

Η τεχνολογία που απαιτείται για τη μετατροπή των πυρηνικών αποβλήτων σε ενέργεια είναι γνωστή ως πυρηνικός γρήγορος αντιδραστήρας και υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Αυτό αποδείχθηκε από ένα πιλοτικό εργοστάσιο ερευνητικού εργαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που λειτουργούσε από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1990.

Για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η τεχνολογία δεν αναπτύχθηκε ποτέ σε εμπορική κλίμακα. Σήμερα, υπάρχει μια αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή με την απαλλαγή των ενεργειακών δικτύων από άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια έχει γίνει μέρος της καθαρής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παίρνουν για άλλη μια φορά σοβαρή προώθηση.

«Αισθάνομαι ότι είναι αληθινό - ή πιο αληθινό - από ό,τι ήταν ποτέ για μένα», δήλωσε ο Brett Rampal, ειδικός στην πυρηνική ενέργεια στη Segra Capital Management και στη Veriten. Έκανε το ανώτερο πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα για το θέμα το 2007 και θυμάται τους καθηγητές του να διαφωνούν για το μέλλον της τεχνολογίας ακόμη και τότε.

Αποδεδειγμένη τεχνολογία

Υπάρχουν 93 εμπορικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 55 λειτουργικές τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Scott Burnell, εκπρόσωπο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών. Είκοσι έξι βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας παροπλισμού. Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στις ΗΠΑ είναι σχεδιασμένοι αντιδραστήρες ελαφρού νερού, είπε ο Burnell στο CNBC.

Σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού νερού, το καύσιμο ουράνιο-235 τροφοδοτεί μια αντίδραση σχάσης, όπου ο πυρήνας ενός ατόμου διασπάται σε μικρότερους πυρήνες και απελευθερώνει ενέργεια. Η ενέργεια θερμαίνει το νερό, δημιουργώντας ατμό που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία μιας γεννήτριας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πυρηνική ενέργεια «μπορεί να είναι προσιτή» και «γίνεται πιο ασφαλής»

Η αντίδραση πυρηνικής σχάσης αφήνει απόβλητα, τα οποία είναι ραδιενεργά και πρέπει να συντηρούνται και αποθηκεύονται προσεκτικά. Υπάρχουν περίπου 80.000 μετρικοί τόνοι χρησιμοποιημένου καυσίμου από πυρηνικούς αντιδραστήρες ελαφρού νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπάρχων πυρηνικός στόλος παράγει περίπου επιπλέον 2.000 τόνους χρησιμοποιημένου καυσίμου κάθε χρόνο, είπε ο Gehin στο CNBC.

Αλλά αφού ένας αντιδραστήρας ελαφρού νερού λειτούργησε τον αντιδραστήρα του που τροφοδοτείται από ουράνιο-235, εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια ποσότητα ενεργειακού δυναμικού διαθέσιμο σε ό,τι έχει απομείνει.

«Βασικά, σε αντιδραστήρες ελαφρού νερού, από το ουράνιο που βγάζουμε από το έδαφος, χρησιμοποιούμε το 50% της ενέργειας που υπάρχει στο ουράνιο που έχουμε σκάψει από το έδαφος», είπε ο Gehin στο CNBC σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Μπορείτε να πάρετε ένα μεγάλο κλάσμα αυτής της ενέργειας εάν επρόκειτο να ανακυκλώσετε το καύσιμο μέσω ταχέων αντιδραστήρων».

Οι γρήγοροι αντιδραστήρες δεν επιβραδύνουν τα νετρόνια που απελευθερώνονται στην αντίδραση σχάσης και τα ταχύτερα νετρόνια προκαλούν πιο αποτελεσματικές αντιδράσεις σχάσης, είπε ο Gehin στο CNBC.

«Οι γρήγοροι αντιδραστήρες νετρονίων μπορούν να μετατρέψουν πιο αποτελεσματικά το ουράνιο-238, το οποίο είναι κυρίως αυτό που περιέχεται στο αναλωμένο καύσιμο, σε πλουτώνιο, ώστε να μπορείτε να το διασπάσετε», είπε ο Gehin.

Εξωτερική όψη EBR-II, στο Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο.
Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Εθνικού Εργαστηρίου του Αϊντάχο

Η τεχνολογία για τους γρήγορους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει εξέλθει για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Ένα εργοστάσιο γρήγορου αντιδραστήρα που ονομάζεται Experimental Breeder Reactor-II (EBR-II), ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1958 και λειτούργησε από το 1964 έως το 1994, έως ότου το Κογκρέσο έκλεισε τη χρηματοδότηση.

«Δουλεύαμε τον αντιδραστήρα EBR II στην τοποθεσία για 30 χρόνια, ανακτήσαμε ουράνιο, το τοποθετήσαμε ξανά στον αντιδραστήρα» (ανακύκλωση πυρηνικών αποβλήτων), είπε ο Gehin στο CNBC. «Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνει. Το κόλπο θα ήταν να πάει σε εμπορική κλίμακα για να διασφαλιστεί ότι θα γίνει οικονομικά. Είναι πολύ ασφαλής τεχνολογία. Όλη η βάση για την τεχνολογία έχει αποδειχθεί».

Ενώ ένας γρήγορος αντιδραστήρας θα μειώσει την ποσότητα των πυρηνικών αποβλήτων, δεν τα εξαλείφει εντελώς.

«Θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν απόβλητα που θα έπρεπε να απορριφθούν, αλλά η ποσότητα των μακρόβιων αποβλήτων μπορεί να μειωθεί σημαντικά», είπε ο Gehin.

Γιατί δεν έχει κατασκευαστεί ποτέ σε μεγάλη κλίμακα;

Στα μέσα του περασμένου αιώνα, η πυρηνική ενέργεια θεωρήθηκε ως λύση για την τελική εξάντληση των περιορισμένων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων.

Ταυτόχρονα, υπήρχαν ανησυχίες ότι δεν θα υπήρχε αρκετό ουράνιο για να τροφοδοτήσει τους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα χρειάζονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γρήγοροι αντιδραστήρες αναπτύχθηκαν ως λύση και στα δύο προβλήματα: Δημιουργούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και χρησιμοποιούν ελάχιστες μόνο ποσότητες καυσίμου ουρανίου, είπε ο Gehin στο CNBC.

Όμως τα πράγματα άλλαξαν. «Αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει αρκετό ουράνιο. Και έτσι δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη να το χρησιμοποιήσουμε τόσο αποτελεσματικά», είπε ο Gehin.

Στη συνέχεια, η πυρηνική ενέργεια στο σύνολό της άρχισε να χάνει την εύνοια, κυρίως λόγω του πυρηνικού ατυχήματος στο Three Mile Island στην Πενσυλβάνια το 1979, είπε ο Gehin.

Επιπλέον, η οικονομία ήταν ένας παράγοντας. Ο άνθρακας (και λιγνίτης) και αργότερα το φυσικό αέριο παρέμειναν άφθονα και φθηνά. Οι γρήγοροι αντιδραστήρες θεωρούνταν γενικά ότι είναι πιο ακριβοί από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες ελαφρού νερού, είπε ο Gehin, καθιστώντας τον μη ελκυστικό τομέα για επενδύσεις.

«Η ανάπτυξη των πρώτων εμπορικών ταχέων αντιδραστήρων στις ΗΠΑ υπέφερε επίσης από υπερβάσεις κόστους», είπε ο Gehin.

Γρήγορα προς τα εμπρός στο 2022. Με τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη χάρη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και με την αυξανόμενη δημόσια κραυγή να προχωρήσουμε προς πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, η πυρηνική ενέργεια αποκτά άλλη ματιά. Την ίδια στιγμή, οι καινοτόμοι εξετάζουν τον επανασχεδιασμό της τεχνολογίας των ταχέων αντιδραστήρων για να την καταστήσουν πιο οικονομική, είπε ο Gehin.

Επί του παρόντος, η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τεχνολογία γρήγορου αντιδραστήρα. Η Ινδία και η Κίνα έχουν σχέδια να κατασκευάσουν εμπορικούς γρήγορους αντιδραστήρες στο μέλλον.

Το 2019, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατασκεύαζε τον δικό του δοκιμαστικό αντιδραστήρα γρήγορου φάσματος, τον Versatile Test Reactor, αλλά δεν χρηματοδοτήθηκε στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης του οικονομικού έτους 2022. Καθώς δεν διαθέτουν πιλοτική μονάδα δοκιμών στις ΗΠΑ για σχεδόν 30 χρόνια, οι ΗΠΑ «αποδίδουν ουσιαστικά την πρωτοπορία στη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία που διαθέτουν αυτή την κρίσιμη ικανότητα», ανέφερε σε γραπτή δήλωση το Γραφείο Πυρηνικής Ενέργειας.

Ενώ η κυβέρνηση κινείται αργά, οι νεοφυείς εταιρείες Oklo και TerraPower και ο ενεργειακός κολοσσός Westinghouse εργάζονται σε τεχνολογίες γρήγορων αντιδραστήρων.

Η Ρωσία κυριαρχεί στις αλυσίδες εφοδιασμού

Παρόλο που οι ιδιωτικές εταιρείες εργάζονται για να καινοτομήσουν και να εμπορευματοποιήσουν τα γρήγορα σχέδια αντιδραστήρων, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στις υποδομές.

Προτού τα πυρηνικά απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία ταχέων αντιδραστήρων, πρέπει να υποβληθούν σε επανεπεξεργασία. Αυτήν τη στιγμή, μόνο η Ρωσία έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό σε μεγάλη κλίμακα. Η Γαλλία, επίσης, έχει την ικανότητα να ανακυκλώνει τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά απόβλητα, είπε ο Gehin, αλλά αυτή η χώρα γενικά παίρνει το ανακυκλωμένο καύσιμο και το τοποθετεί ξανά στους υπάρχοντες αντιδραστήρες ελαφρού νερού.

Προς το παρόν, το Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο μπορεί να επανεπεξεργαστεί αρκετά καύσιμα για έρευνα και ανάπτυξη, είπε ο Gehin στο CNBC, αλλά όχι πολύ περισσότερο.

Οι ιδιωτικές εταιρείες που εμπορευματοποιούν την τεχνολογία ταχέων αντιδραστήρων πιέζουν για την ανάπτυξη εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού καυσίμων. Η TerraPower λέει ότι επενδύει σε αλυσίδες εφοδιασμού και συνεργάζεται με εκλεγμένους ηγέτες για να χτίσει πολιτική υποστήριξη, ενώ η Oklo έχει λάβει τρία κυβερνητικά βραβεία και συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την εμπορευματοποίηση αλυσίδων εφοδιασμού καυσίμων ταχέων αντιδραστήρων στο εσωτερικό.

Η άλλη επιλογή για την τροφοδοσία των γρήγορων αντιδραστήρων είναι η δημιουργία καυσίμου HALEU, το οποίο σημαίνει ουράνιο υψηλής ανάλυσης χαμηλού εμπλουτισμού, από την αρχή και όχι με την ανακύκλωση πυρηνικών αποβλήτων. (Όπου οι συμβατικοί αντιδραστήρες χρησιμοποιούν ουράνιο εμπλουτισμένο έως 5%, το HALEU είναι ουράνιο εμπλουτισμένο έως 20%).

Είναι αναμφισβήτητα ευκολότερο να παράγει κανείς απευθείας το HALEU παρά με την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων απορριμμάτων, λέει ο Gehin, αλλά τελικά, η φθηνότερη επιλογή θα κερδίσει. «Θα καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από ό,τι έχει νόημα οικονομικά». Ανεξάρτητα από αυτό, η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που έχει την ικανότητα να παράγει HALEU σε εμπορική κλίμακα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Oklo, Jacob DeWitte, λέει ότι είναι θετικός για τα ανακυκλωμένα καύσιμα, ακόμη κι αν αυτό προκύψει μετά την παραγωγή HALEU σε εμπορική κλίμακα.

«Αυτό φαίνεται πολλά υποσχόμενο να είναι οικονομικά πιο ελκυστικό από το φρέσκο καύσιμο», είπε ο DeWitte στο CNBC. «Αυτή η διαδικασία λειτουργεί χρησιμοποιώντας ηλεκτροδιύλιση για την ηλεκτροχημική ανακύκλωση των υπερουρανικών και του ουρανίου στα απόβλητα σε υλικό τροφοδοσίας για καύσιμο. Στόχος μας είναι αυτή η εγκατάσταση να είναι λειτουργική στο δεύτερο μέρος της δεκαετίας».

ΠΗΓΗ: https://www.cnbc.com/2022/06/02/nuclear-waste-us-could-power-the-us-for-100-years.html

ΣΧΟΛΙΟ: ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, ΤΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ CNBC, Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ, ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΣΟ Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ (ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ)...Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΕΓΕΤΑΙ "ΤΑΧΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ" (FAST REACTOR). ΦΤΑΝΟΥΝ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ (ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ 80-ΡΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ?? ΟΤΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ "ΤΑΧΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ" ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ...ΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ, Ο ΓΚΙΟΛΒΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΛΥΧΝΙΑ ΦΕΓΓΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΡΕΥΜΑ (!!!), ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑ 500 ΙΠΠΩΝ = 372 ΚΙΛΟΒΑΤ, ΝΑ ΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΑΡΑΓΕ? ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΛΕΓΕ Ο ΓΚΙΟΛΒΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΨΕΜΑΤΑ? ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΟΣΟ ΚΑΝΑΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ, ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ..ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΑΡΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ (ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΓΡΗΓΟΡΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥΣ... ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ... ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ? ΜΑΛΑΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΦΟΥΡΦΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΑ...ΚΑΙ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ, ΚΑΨΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΣΗ, ΠΛΗΜΥΡΙΣΑΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΨΕΥΤΟ-ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΣ... ΜΕ ΥΠΕΡΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΑ 2.5 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ... ΤΟ ΜΠΟΥΛΟ... ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΣΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ:

Πυρηνικά απόβλητα: Η απάντηση στην ενεργειακή κρίση (ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΚΙΟΛΒΑ)
https://antinwo-hellas.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ::: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ
https://antinwo-hellas.blogspot.com/2023/09/blog-post_0.html