Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΔΕΗ = ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ !!!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ ΠΟΣΟ ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΑΜΙΕΣΑΙ !!!"

Τι γίνεται με το ρεύμα; Ποιοι εξοντώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας ;;;

Γιατί το ρεύμα ακριβαίνει ;
Μία απλουστευμένη περιγραφή, σε μία προσπάθεια να κατανοήσουμε, γιατί ακριβαίνει το ρεύμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
Το ρεύμα άρχισε να ακριβαίνει από τον περασμένο Αύγουστο (πολύ πριν τον πόλεμο)

Στην ΕΕ έχουμε το μοντέλο στόχου για την αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η αγορά αυτή αποτελείται από τέσσερις επί μέρους αγορές:

Την αγορά προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας,
Την αγορά επόμενης ηµέρας,
Την ενδοηµερήσια αγορά
Την αγορά εξισορρόπησης.

Οι 3 πρώτες αγορές ονοµάζονται στην Ελλάδα, «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας»,
Η τέταρτη είναι αποκλειστική δουλειά του ΑΔΜΗΕ.

Πώς λειτουργεί το Χρηµατιστήριο Ενέργειας;
Η τιµή εκκαθάρισης γίνεται µε βάση την υψηλότερη τιµή της κάθε ώρας, ανεξάρτητα από το µείγµα των πηγών παραγωγής ενέργειας.

Παράδειγμα:
Έστω ότι μία μέρα, το μείγμα παραγωγής ρεύματος ήταν:
Φυσικό Αέριο 50%, Λιγνίτης 20%, ΑΠΕ 25% και Εισαγόμενο 5%.
Η μόνη τιμή που μεταβάλλεται είναι η τιμή του Φυσικού Αερίου, διότι οι τιμές των άλλων παραμένουν σταθερές (υπάρχουν μακροχρόνια συμβόλαια).
Αν η τιμή του Φυσικού Αερίου ανέβει πχ 30%, τότε η τιμή του ρεύματος ανεβαίνει και αυτή 30%, σαν να παράγεται ρεύμα μόνο από το αέριο !!!

Δηλαδή, το ακριβότερο «καύσιμο» ορίζει την τιμή του ρεύματος.
Διότι, το ρεύμα τιμολογείται, με το ακριβότερο !!!!
(Η τιμή του Φυσικού Αερίου για την ΕΕ, προσδιορίζεται στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ)

Γίνεται κατανοητό ότι οι πολύ μεγάλοι παραγωγοί ρεύματος (χονδρέμποροι) πουλάνε ρεύμα που παράγουν από διάφορες πηγές, στην υψηλότερη, που είναι το Φυσικό Αέριο και … θησαυρίζουν.

«Αγορά Εξισορρόπησης» = Κερδοσκοπικό Όργιο.

Πρόσφατα ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος (απο τα σπλάχνα της Ν.Δ.) κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό οτι «Φτιάχνει προσκείμενους σε αυτόν ολιγάρχες, με το φυσικό αέριο».

"ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΕΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΨΕΥΤΟ-ΑΓΟΡΑΣ. ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ (19-3-2022)

Είναι κατανοητό ότι, η παραγωγή από Φ/Β και ανεμόμυλους ΔΕΝ είναι σταθερή, αφού εξαρτάται από τον καιρό. Άρα δημιουργούνται «κενά» στην παραγωγή.
Έτσι οι προμηθευτές καταθέτουν σε πραγματικό χρόνο, στην πλατφόρμα, προσφορές για την κάλυψη των «κενών» δηλ. εξισορρόπηση.
Το σύστημα, στην ουσία, αγοράζει όσο – όσο, αρκεί να μην έχουμε διακοπές από έλλειψη.
Όσο αυξάνεται η χρήση των ΑΠΕ τόσο η ανάγκη για εξισορρόπηση πολλαπλασιάζεται.
Επομένως µπορεί ένας ιδιώτης μεγαλοπαραγωγός να δώσει µια πολύ ακριβή τιµή στο Χρηµατιστήριο Ενέργειας και να µην µπει στο σύστηµα την επόµενη ηµέρα, σκεπτόμενος ότι αν δημιουργηθεί «κενό» θα πουλήσει το ρεύµα του στην «αγορά εξισορρόπησης» ακόμα και σε δεκαπλάσια τιµή, από την τιµή της ηµέρας !!!
Δυστυχώς, είναι επιταγή της Ευρώπης γενικώς, το ρεύμα να περνά μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά ΔΕΝ είναι υποχρέωση να περνά όλο.

Ας δούμε πόσο ρεύμα περνάνε από το Χρηματιστήριο κάποιες χώρες, κατά αύξουσα σειρά:
Αγγλία 13%
Γερμανία 25%
Ελβετία 38%

ΕΛΛΑΣ 100% (απέχει από την αμέσως προηγούμενη Ελβετία 62%) !!!!!!!

Η πλούσια ΕΛΛΑΣ, περνά όλο το ρεύμα μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας !!!

Επιπλέον η Ελλάδα, ΔΕΝ έκανε χρήση των Δωρεάν Δικαιωμάτων Ρύπων (που έκαναν όλες οι χώρες που παράγουν ρεύμα από λιγνίτη) και έτρεξε να κάνει την ΠΛΗΡΗ απολιγνιτοποίηση, κλείνοντας τα αντίστοιχα λιγνιτικά εργοστάσια.

Για την ιστορία η Γερμανία θα τα κλείσει το 2038 και η Πολωνία το 2048 !!!

Η σκέψη και μόνο ότι δεν θα αγοράζουμε με ρούβλια, το φτηνό Ρωσικό αέριο, αλλά θα αγοράζουμε το Αμερικάνικο, που θα είναι περίπου 6 φορές ακριβότερο, είναι ΕΦΙΑΛΤΗΣ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Ο Αμερικάνος, παίρνει το Φυσικό Αέριο, το συμπιέζει, το ψύχει για να το υγροποιήσει, το βάζει σε ειδικά (ελάχιστα) πλοία μεταφοράς, διασχίζει τον Ατλαντικό, το παίρνει η Ευρώπη, το διανέμει κλπ

ΜΗΠΩΣ η όλη διαδικασία, είναι πιο Ρυπογόνα, από το … πετρέλαιο ;

ΜΗΠΩΣ η πολυδιαφημισμένη Πράσινη Ενέργεια, καταλήξει σε Πράσινα Άλογα;

Ελληνες, καταλάβετε οτι ξεπουλήθηκε ένα κοινωνικό αγαθό σε ημετέρους (ΚΙΝΕΖΟΥΣ + ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ CVC PARTNERS + ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ) και οτι η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα σε όλη την Ευρώπη στην οποία η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής μεταφέρεται στο 100% στον καταναλωτή!

Μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι ο φουσκωμένος λογαριασμός «έτυχε», ότι θα κάνετε ένα διακανονισμό και το θέμα έληξε...

ΟΧΙ !!!

Ξεκινήστε μαζικές αγωγές, ήδη ξεκίνησαν κάποιες ομάδες προστασίας καταναλωτών, οργανωθείτε με δυναμικές κινητοποιήσεις διαφορετικά η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε και θα μείνει
....όπως μας έμεινε και ο ΕΝΦΙΑ ... ή πιο σωστά ΧΑΡΑΤΣΙ (=ΒΑΡΥΣ ΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ).

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ :

Δικαστική προσφυγή Δικηγόρων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος

Συμμετοχή από το Ινστιτούτο Καταναλωτών Νοτίου Αιγαίου σε συλλογική αγωγή για τους λογαριασμούς ρεύματος

kerberos-hellas

ΣΧΟΛΙΟ:
ΚΑΛΑ Η ΡΗΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΥΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ, ΟΙ ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΕΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ, ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ "MY HOME ENTER" ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΗΤΡΑ ΑΛΛΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΥΦΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΡΟΧΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΡΟΠΟ (ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΡΗΤΡΑ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ Η ΔΕΗ ΕΧΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ (ΠΡΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΕΝΕΚΑ), ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ...ΤΡΙΤΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ (ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ), ΤΕΤΑΡΤΗ ΛΥΣΗ (ΓΙΑ ΑΚΡΑΙΑ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ) ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ...ΠΕΜΠΤΗ ΛΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΜΕΣΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ:

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ

ΚΟΛΠΑΚΙΑ ΤΗΣ ...ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ "ΔΕΗ"