Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Σενάριο Ελληνοτουρκικής εμπλοκής στο σύμπλεγμα της Μεγίστης το 2023 – Μέρος Β’


ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΡΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΘΕΝ ΜΟΝΑΧΑ 50.000 - 150.000 "ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ" & "ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ - ΑΛΛΟΦΥΛΟΥΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΗΘΕΝ ΒΑΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ). ΟΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΔΕΙΞΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ "ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;;" ( https://antinwo-hellas.blogspot.com/2020/07/blog-post_12.html ) TO SITE EPIKAIROTHTA.gr ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4.500.000 ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ Η ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΒΗΜΑ" ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ 550.000 ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ). Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ 1 "ΛΑΘΡΟ" ΓΙΑ ΚΑΘΕ 2 "ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ" (ΑΝΑΛΟΓΙΑ 1:2), ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΕΝΟΠΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΛΑΘΡΟ (ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ: ΑΛΒΑΝΟΙ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ, ΣΟΜΑΛΟΙ, ΤΟΥΡΚΜΕΝΟΙ, ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ, ΚΛΠ) ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΛΕΘΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΜΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ. ΓΙ'ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ "ΛΑΘΡΟ" (ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΟΙ "ΛΑΘΡΟ" ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ) ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΜΕ ΟΠΛΑ, ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΟΠΛΑ ΣΩΜΑΤΑ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΩΝ. ΑΛΛΙΩΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΤΗΘΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΕΑΝ ΘΕΣ ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ, SI VIS PACEM, PARA BELLUM.

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση μας, ως Defendia.gr και ως Πρόδρομος θέλω να ευχαριστήσω τους αναγνώστες μας για την μεγάλη στήριξη στο πρώτο μέρος της ανάλυσης μας, που πραγματικά αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για όλους εμάς στην συντακτική ομάδα. Ευχαριστούμε και για τα δεκάδες σχόλια που κάνατε για το άρθρο και ελπίζουμε να σας αρέσει αυτή η σειρά. Η σειρά αρχικά θα εμπεριείχε 2 μέρη, αλλά επειδή κάτι τέτοιο δεν θεωρήθηκε δυνατό να λειτουργήσει, θα την χωρίσουμε σε 4 μέρη, με την D-Day να είναι το σημερινό άρθρο, ενώ στο επόμενο θα μιλήσουμε για την 2η μέρα και στο τελευταίο μέρος θα μιλήσουμε για την 3η και τελευταία μέρα, καθώς και για τα αποτελέσματα του σεναρίου. Εάν δεν έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος του σεναρίου, πατήστε ΕΔΩ.

15 Ιουλίου 2023 (D–Day)

UAV: Πριν ακόμα τα πρώτα τουρκικά μαχητικά βρεθούν στον αέρα, τουρκικά Bayraktar και Akinci κλείνουν τους πομπούς του ΝΑΤΟ που φέρουν και αρχίζουν τις ηλεκτρονικές παρεμβολές και τις επιθέσεις στα ραντάρ της ΠΑ, στην Αθήνα καταλαβαίνουν ότι η ώρα έχει φτάσει και ενεργοποιούν το σύνολο της αεράμυνας και βάλουν κατά των τουρκικών UAV καταρρίπτοντας πολλά από αυτά, την ίδια στιγμή δίνεται εντολή για scramble των ελληνικών μαχητικών και όλοι καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί, η Τουρκία «διάβηκε τον Ρουβίκωνα» και σπεύδουν στα αεροπλάνα τους. Τα Τουρκικά UAV θα δεχτούν τέτοιο αριθμό απωλειών, που η χρήση τους σε επιχειρήσεις κρούσης θα περιοριστεί δραστικά και θα αναλάβουν ρόλο ανίχνευσης εχθρικών μονάδων κατά κύριο λόγο.

TB2 Bayraktar

Πυροβολικό: Την ώρα που οι Τούρκοι πιλότοι αρχίζουν να απογειώνονται και τα πρώτα Bayraktar να καταρρίπτονται, το τουρκικό και το ελληνικό πυροβολικό ανοίγουν πυρ κατά στρατηγικών και τακτικών στόχων σε Έβρο, Αιγαίο και Καστελόριζο. Το τουρκικό πυροβολικό σημαδεύει τα στρατόπεδα των Ελλήνων και τα λιμάνια, ενώ γίνεται αρκετή liberal χρήση του πυροβολικού και από τις δύο μεριές, με τα Ελληνικά ATACMS να εξουδετερώνουν τις τουρκικές ναυτικές βάσεις στη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό, όπως επίσης και το αεροδρόμιο της Σμύρνης, απ’ όπου και πολλά Bayraktar είχαν σηκωθεί, με τους Τούρκους να χτυπούν το αεροδρόμιο της Ρόδου, τα λιμάνια των Ελληνικών νησιών, καταστρέφοντας τις Ελληνικές εγκαταστάσεις εκεί, με το Ελληνικό πυροβολικό μάχης να απαντάει με counter-artillery τακτικές, που αναγκάζουν τους Τούρκους να μειώσουν την αρχική μαζικότητα που είχαν. Στον Έβρο οι στρατιώτες που παίρνουν μέρος στην μάχη έχουν την αίσθηση ότι ζούνε μια αληθινή κόλαση, τα Ελληνικά MLRS (M-270, RM-70) έχουν πάρει εικόνα από τα IAI Heron της ΠΑ και ανοίγουν πυρ προς τις τουρκικές μονάδες με ρουκέτες GMLRS και με τα Panzer-2000, με τους τούρκους να απαντούν με βολές από τα Firtina, T-300, T-122, κατά των Ελληνικών θέσεων.

Ελληνικά Μ109 σε άσκηση, θα αποτελέσουν το βασικό όπλο του Ελληνικού Πυροβολικού

Στην διάρκεια της πρώτης μέρας και οι δύο στρατοί θα προσπαθήσουν να στείλουν ειδικές δυνάμεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού ώστε να εντοπίσουν το αντίπαλο πυροβολικό και να δώσουν το στίγμα τους στο πυροβολικό και την αεροπορία. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα λάβει σε αυτό το σενάριο επιπλέον ATACMS από τις ΗΠΑ, όπως επίσης και βλήματα για το πυροβολικό της, έτσι ώστε να μην επιτραπεί στην Τουρκία να αποκτήσει το πλεονέκτημα. Το ίδιο θα ισχύσει και με τα Ελληνικά Patriot, τα οποία και θα ενισχυθούν με βλήματα MSE και θα είναι σε θέση να καταρρίψουν τους εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ το τέλος της ημέρας θα βρει τις δυνάμεις και των δύο χωρών εξουθενωμένες και με βαρύτατες απώλειες στον Έβρο και τα νησιά, καθώς το Τουρκικό πυροβολικό θα δεχτεί μεν χτυπήματα από την ΠΑ και το ελληνικό πυροβολικό, αλλά θα ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της Θράκης και όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

American M-270A1 MLRS

Ειδικές Δυνάμεις: Εκείνες τις κρίσιμες πρώτες ώρες, τούρκοι κομάντο θα αποβιβαστούν σε πολλαπλές βραχονησίδες ταυτόχρονα και σε πολλές θα έρθουν σε σύγκρουση με τα Ελληνικά ΟΥΚ σε μάχες σώμα με σώμα, ενώ αρκετές ομάδες θα βρεθούν σε ελληνικά νησιά, ώστε να εντοπίσουν τα ελληνικά πυροβόλα και να δώσουν συντεταγμένες στα τουρκικά Firtina. Τα πρώτα λεπτά της σύγκρουσης είναι γεμάτα εκρήξεις, κατεστραμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατηγικούς στόχους, χάος επικρατεί και στους δύο στρατούς στις γραμμές επικοινωνιών, καθώς τα αντίπαλα επιτελεία αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα είναι εύκολος. Στο Καστελόριζο η Ελληνική φρουρά δέχεται και αυτή καταιγισμό πυρών από την τουρκική πλευρά, και το Σύμπλεγμα μετατρέπεται σε κρανίου τόπο, με τις όποιες δυνάμεις να επιβιώνουν χάρη στην κάλυψη την οποία διαθέτουν και την εφευρετικότητα των διοικητών τους (πχ κάλυψη μέσα στο νερό), και τους Τούρκους να πλησιάζουν με τα ελικόπτερα τους.

Θεωρούμε δεδομένο ότι οι Ελληνικές δυνάμεις στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης θα δώσουν σκληρή μάχη κατά των Τούρκων επιτιθέμενων, όταν όμως μιλάμε για 100-150 στρατιώτες, ενάντια σε 700 τούρκους στρατιώτες ειδικών δυνάμεων που θα έχουν υποστήριξη από ελικόπτερα ATAK 129 και AH-1 Cobra, και από την άλλη πλευρά ζήτημα να υπάρχουν 3-4 Stinger σε όλα τα νησιά, αντιλαμβανόμαστε ότι έστω και με απώλειες, έστω και με μερικές ώρες, το Σύμπλεγμα θα πέσει στα χέρια των Τούρκων, καθώς όπως θα δούμε στη συνέχεια, η ΠΑ και το ΠΝ θα είναι απασχολημένα με τον τουρκικό στόλο, και δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή των τούρκων κομάντο.

Σε πολλά άλλα νησιά οι Τούρκοι κομάντο θα έχουν απώλειες, ενώ με την χρήση Stinger, οι δυνάμεις της Ελλάδας θα καταφέρουν να χτυπήσουν πολλά Bayraktar, καθώς θα προσπαθούν να χτυπήσουν τις Ελληνικές θέσεις σε βραχονησίδες, κάτι που τη νύχτα είναι πολύ δύσκολο, και επίσης μπορούν να γίνουν αντιληπτά αρκετά εύκολα, χάρη στα Ελληνικά UAV τα οποία και θα περιπολούν την περιοχή και θα δίνουν εικόνα στις δυνάμεις στο έδαφος. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Τούρκοι θα πετύχουν σίγουρα την κατάληψη νησιών όπως τα Ίμια, καθώς το πυροβολικό τους θα κάνει suppress οποιοδήποτε μακράς εμβέλειας αντιαεροπορικό σύστημα έχει η Ελλάδα στα νησιά.

Τούρκοι Bordo Berelli, θα αποτελέσουν τις μονάδες που θα στείλει η Τουρκία για να καταλάβουν το Καστελόριζο

Ναυτικό: Μέσα στα πρώτα 10-15 λεπτά της σύγκρουσης, το Αιγαίο παίρνει φωτιά και Ελληνικά και Τουρκικά πλοία ανοίγουν πυρ ο ένας με τον άλλον, στο Καστελόριζο η σύγκρουση είναι τρομακτική και θυμίζει εικόνα βγαλμένη από κάποιο βιντεοπαιχνίδι, καθώς εκατοντάδες πύραυλοι, βλήματα και τορπίλες εκτοξεύονται από τους δύο στόλους. Είναι πολύ δύσκολο να καθορίσουμε τον ακριβή νικητή, καθώς ο πόλεμος επιφανείας έχει πολλές συνιστώσες και διάφορους παράγοντες, όμως λόγο των υπέρτερων τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, θα θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα θα χάσει τουλάχιστον την μία φρεγάτα κλάσης Elli και πιθανότατα θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα και η Μ (αν όχι να βυθιστεί), με την ΜΕΚΟ να είναι η μόνη χωρίς σοβαρές ζημιές αρχικά. Με τους Τούρκους να δέχονται πλήγμα σε τουλάχιστον 4 φρεγάτες/κορβέτες τους και να βγαίνουν εκτός μάχης από τους SSMs των μονάδων επιφανείας. Τα Ελληνικά υποβρύχια θεωρούμε ότι θα παίξουν κρισιμότατο ρόλο στη σύγκρουση και θα είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση των περισσοτέρων μεγάλων μονάδων επιφανείας της Τουρκίας στο σημείο, καθώς το καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός των υποβρυχίων και τα νέα όπλα τους θα κάνουν τη διαφορά. Για ευκολία θα θεωρήσουμε ότι η Τουρκία θα χάσει 1 Yavuz και τις 2 Ada, ενώ μία ακόμα Gabya θα χτυπηθεί επίσης, αφήνοντας στο Τουρκικό ναυτικό στην περιοχή η μία Barbaros, μία Gabya και μία Yavuz σε αξιόμαχη κατάσταση που θα υποχωρήσουν από τις αρχικές θέσεις του, για να μη ρισκάρουν περαιτέρω σύγκρουση με τα Ελληνικά υποβρύχια και την ΠΑ.

Σε αυτή την περιοχή θα λάβει χώρα το σενάριο ως επί το πλείστον

Ο πιθανότερος σχηματισμός μάχης για τους Τούρκους θα είναι γύρω από την Barbaros, που διαθέτει και τους περισσότερους ESSM, με τις Yavuz να βρίσκονται στη δεύτερη γραμμή άμυνας και τις Gabya μπροστά με τις Ada πιο πίσω σε ανθυποβρυχιακό ρόλο. Η Ελληνική δύναμη θα είναι γύρω από την MEKO, καθώς είναι το μόνο πλοίο που θα διαθέτει ESSM για να αντιμετωπίσει τους Atmaca και Harpoon των Τούρκων, με την M να είναι στη δεύτερη γραμμή άμυνας και την Elli να είναι κυρίως υποστηρικτική, με αυτούς τους σχηματισμούς θα συγκρουστούν οι δύο στόλοι και θα έχουμε το αποτέλεσμα που προαναφέραμε μέσα στην πρώτη ώρα ουσιαστικά της σύγκρουσης. Σημαντικότατο ρόλο θα παίξουν και οι ΤΠΚ των δύο ναυτικών, οι οποίες με τα πυρά και την υποστήριξη τους, θα δώσουν «ανάσες» στις μεγάλες μονάδες επιφανείας, και ο ρόλος τους ουσιαστικά θα μειωθεί στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης, καθώς και το τουρκικό ναυτικό θα αντιπαρατάξει τις δικές του ΤΠΚ, και θα υπάρξει μια εκατέρωθεν αλληλοεξόντωση των πλοίων, καθώς οι Ελληνικές ΤΠΚ διαθέτουν καλύτερα όπλα και RAM, αλλά οι τουρκικές διαθέτουν καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα, κάτι που τουλάχιστον στην εν λόγω περιοχή θα βοηθήσει στην αλληλοεξόντωση των ελληνικών και τουρκικών ΤΠΚ.

Τουρκική κορβέτα κλάσης “Ada”

Στο σκέλος του ναρκοπολέμου, η Τουρκία είναι γνωστό ότι είναι πολύ μπροστά σε σχέση με την Ελλάδα. Στο σενάριο μας, η Ελλάδα θα λάβει μερικά από τα ναρκαλιευτικά κλάσης “Alkmaar” που πρόσφατα ζήτησε από την Ολλανδία, και θα μπορέσει αν χρειαστεί να καλύψει το κενό της. Πιστεύουμε, και μάλλον δικαίως εάν το πάρουμε ιστορικά, ότι ένας στόλος βάζει νάρκες σε περιοχές που έχει πλήρη ναυτική κυριαρχία, και συνήθως και αεροπορική. Στο σενάριο μας, ο ναρκοπόλεμος θα παίξει δευτερεύον ρόλο, σε σχέση με άλλα aspects του πολέμου στη θάλασσα, αν και θεωρούμε ότι εάν το σενάριο κρατούσε περίπου 10-15 ημέρες, ο ναρκοπόλεμος θα ήταν καίριας σημασίας κομμάτι της σύγκρουσης.

Yavuz-class frigate F-241 Tugutreis, θα αποτελέσουν βασικό στόχο του ΠΝ

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τουρκικά υποβρύχια θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στο να επιχειρήσουν στο Αιγαίο, καθώς μιλάμε για μια κλειστή θάλασσα, όπου τα ελληνικά S-70 και MH-60R θα κυνηγήσουν με μανία τα εχθρικά υποβρύχια όλων των τύπων. Αν και καλοκαίρι, στο Αιγαίο τα τουρκικά υποβρύχια θα έχουν βαρύτατες απώλειες (τουλάχιστον 2 την πρώτη μέρα), γεγονός που ίσως τα αναγκάσει να επιχειρήσουν περισσότερο στην Αν. Μεσόγειο και να προσπαθήσουν να χτυπήσουν τον υποχωρούντα Ελληνικό στόλο, κάτι που θα τους δώσει στο σενάριο μας ένα σίγουρο “kill” με την χτυπημένη ΜΕΚΟ του ΠΝ, κάτι στο οποίο θα δυσκολευτούν να αντιγράψουν τα Ελληνικά υποβρύχια με τις «λαβωμένες» τουρκικές φρεγάτες, ένεκα της τοπικής αεροπορικής κυριαρχίας που θα έχουν οι Τούρκοι τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης και των ανθυποβρυχιακών assets που θα έχει η Τουρκία στην περιοχή.

Υ/Β T-209/1200 “Πόντος”, ένα πολύ ισχυρό asset του ΠΝ

Αεροπορία: Η ΠΑ θα παίξει τον κρισιμότερο ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση, καθώς θα στείλει δύναμη Rafale φορτωμένα με Exocet για να χτυπήσουν τον Τουρκικό Στόλο στο Καστελόριζο και στην Αν. Μεσόγειο. Μετά την σύγκρουση με το ΠΝ, το τουρκικό ναυτικό θα έχει μείνει με τρεις φρεγάτες, μία Barbaros, δύο Gabya και δύο κορβέτες (Burak) σε μάχιμη κατάσταση, ενώ μία ακόμα Gabya είναι βαριά χτυπημένη και εκτός μάχης. Την ώρα που η Ελληνική ΜΕΚΟ αποχωρεί από το σημείο με τα υπόλοιπα πλοία συνοδείας, την εμφάνιση τους κάνουν 6 Rafale της ΠΑ φορτωμένα με 4 AM-39 Exocet (συνολικά 24 Exocet) και 2 MICA IR σε προφίλ πτήσης Lo-Lo-Lo για να αποφύγουν τα τουρκικά ραντάρ, θυσιάζοντας εμβέλεια βέβαια, λόγω του αυξημένου φόρτου όπλων. Επίσης μαζί με τα Rafale, η ΠΑ θα στείλει 8 F-16V, φορτωμένα με 6 AIM-120C-5/7 και 2 AIM-9, ώστε να τους παρέχουν αεροπορική κάλυψη από μια πιο μακρινή απόσταση.

Γαλλικά Rafale με Ελληνικά Mirage 2000-5 και F-16M σε άσκηση, θα κυνηγήσουν τον τουρκικό στόλο και την τουρκική πολεμική αεροπορία όπου την βρουν

Απέναντι στην Ελληνική δύναμη, πέρα των ESSM των πλοίων, θα βρεθούν περίπου 18 τουρκικά F-16C με 6 AIM-120C-5/7 και 2 Bozdoğan, δύναμη που θα συγκρουστεί με τα αεροσκάφη της ΠΑ και θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει τα Rafale και να προστατεύσει τα πλοία. Δεδομένης της ανωτερότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων του Rafale, και του μειωμένου RCS του, τα Τουρκικά αεροσκάφη αρχικά δεν θα αντιληφθούν τα Ελληνικά Rafale, τα οποία θα πετάξουν χαμηλά για να μη γίνουν αντιληπτά, και θα πλησιάσουν τα τουρκικά πλοία στα 60 χλμ, όπου θα αυξήσουν το ύψος τους και θα ρίξουν τους Exocet τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τους τουρκικούς ESSM, ή ακόμα και από τα τουρκικά S-400 που πιθανόν να βρίσκονται κοντά στο Καστελόριζο.

Με αυτό τον τρόπο τα Ελληνικά Rafale θα εξαπολύσουν τα βλήματα τους κατά των τουρκικών πλοίων επιφανείας, που σε αποστάσεις 50-60 χλμ είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβουν να αντιδράσουν σε τέτοιο καταιγισμό πυρών. Το πιθανότερο είναι τα αεροσκάφη να μοιράσουν τους στόχους ως εξής:

2 αεροσκάφη θα σημαδέψουν την Barbaros
2 θα χτυπήσουν την Yavuz
Και 2 την αξιόμαχη Gabya
Θεωρούμε ότι με τον παραπάνω μοιρασμό στόχων, τα Rafale θα βυθίσουν σίγουρα την Yavuz και την Gabya, ενώ η Barbaros , στο καλύτερο σενάριο, θα χτυπηθεί πολύ βαριά και θα αναγκαστεί να υποχωρήσει με την εναπομείνασα Gabya, αναγκάζοντας το τουρκικό ναυτικό να αποχωρήσει από την περιοχή και να προσπαθήσει να φέρει ενισχύσεις από τον υπόλοιπο στόλο της Ανατολικής Μεσογείου που έμεινε πίσω για να προστατέψει την δίοδο μεταξύ Τουρκία και κατεχομένων, ειδικότερα μιλάμε για 1 Barbaros, 2 Gabya και 1 Yavuz που θα εγκαταλείψουν τις βάσεις τους και θα πάνε μέχρι την Αττάλεια αρχικά, και μετά προς το σύμπλεγμα της Μεγίστης για να επιβάλουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Συμπλέγματος.

Γαλλικό Rafale C

Μετά την επίθεση, τα ελληνικά Rafale θα δεχτούν την επίθεση των τουρκικών F-16 με σκοπό την εξουδετέρωση αυτών των υπερπολίτιμων πλατφορμών, αυτή η εξέλιξη θα αποτραπεί από τα Ελληνικά Viper που θα εντοπίσουν τα τουρκικά F-16C πολύ νωρίτερα απ’ ότι εκείνα θα εντοπίσουν τα Ελληνικά, χάρη στο APG-83 AESA ραντάρ των Ελληνικών Viper, ενώ μέσω του Link 16/22 των αεροσκαφών, τα τουρκικά αεροσκάφη θα δεχτούν ταυτόχρονα AIM-120 και θα τους είναι πολύ δύσκολο να εμπλέξουν τα υποχωρούντα Rafale, τα οποία χάρη στη σύγχυση των τουρκικών αεροσκαφών θα καταφέρουν να απεμπαλκούν επιτυχώς από την μάχη, χωρίς απώλειες, με τα Viper να δέχονται σίγουρα κάποιους AMRAAM, αλλά χάρη στο ανώτερο situational awareness σε σχέση με τους Τούρκους, να καταφέρουν και αυτά να αποχωρήσουν χωρίς απώλειες. Η τουρκική πλευρά θα έχει επίσης μικρές απώλειες από την εν λόγω εμπλοκή, χάνοντας μόλις 1-2 F-16C, καθώς τα Ελληνικά αεροσκάφη δεν θα τα καταδιώξουν, και τα ίδια τα τουρκικά F-16 θα αρχίσουν να έχουν θέμα με τα καύσιμα τους.

Ελληνικά F-16

Η ΠΑ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα πετύχει αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο, με τα τουρκικά F-16 να έχουν βαρύτατες απώλειες και τον τουρκικό στόλο να επιλέγει να μη περάσει προς το παρόν τα Στενά, αλλά να παραμείνει, σχετικά ασφαλής, στις τουρκικές ναυτικές βάσεις στον Ελλήσποντο. Τα ελληνικά μαζί με τα γαλλικά Rafale τις επόμενες ώρες (περίπου μετά τις 04:00) θα χτυπήσουν όλες τις αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας με SCALP-EG (Cigli, Curmnovassi, Balikersir, Bandirma, Eckisehir, Yenisehir και Konya), όπως επίσης και τα εχθρικά ραντάρ και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες, με Spice 1000/2000, JSOW και JDAM-ER, προξενώντας βαρύτατες απώλειες στην τουρκική πολεμική αεροπορία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να βρίσκεται πλέον για την ΠΑ στο έδαφος και τους βαλλιστικούς πυραύλους Bora και Yildirim της Τουρκίας, που με την σειρά τους θα πλήξουν την αεροπορική βάση του Άγιου Ευστράτιου, ενώ την ίδια στιγμή τα GM406 των Γάλλων θα χτυπήσουν την ζεύξη μεταξύ των τουρκικών UAV και των πληρωμάτων τους στο έδαφος μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικών παρεμβολών, έτσι τα Bayraktar, τα Anka και τα Akinci θα αρχίσουν να επιχειρούν μόνο κατά των Ελληνικών νησιών, αποφεύγοντας να διεισδύσουν σε βάθος στην Ελληνική ενδοχώρα.

Εσωτερική ασφάλεια: Αν και θεωρούμε ότι ξεφεύγει από τον σκοπό του σεναρίου μας, αξίζει να αναφερθούμε το τι θα γίνει σε Ελλάδα και Τουρκία με τις μειονότητες που υποστηρίζουν την αντίπαλη χώρα. Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) έχει καταρτήσει κατά καιρούς σχέδια δράσεις για τέτοιου είδους περιπτώσεις, χωρίς να μπορούμε να πούμε περισσότερα. Είναι δε γεγονός ότι οι συμμορίες που δρουν εντός Ελλάδος θα δώσουν καταφύγιο σε τούρκους πράκτορες και υποστηρικτές της Τουρκίας, το ίδιο όμως συμβαίνει και με το PKK και τους Κούρδους τόσο της Ροζάβα, όσο και του Βόρειου Ιράκ, που μάλιστα είναι κανονικός στρατός που κάνει δολιοφθορές και επιθέσεις κατά των τουρκικών στρατευμάτων και δεν παίζουν ξύλο μόνο όταν μαζεύονται για να κάνουν καμία πορεία με τους αναρχικούς.

Η αστυνομία διαθέτει καταγεγραμμένα 60.000 αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα, υπέρ του δέοντος αρκετή για να περιορίσουν τις όποιες αντάρτικες δράσεις ανά την επικράτεια, οπότε σε όσους ανησυχούν για την 5η φάλαγγα, ας ανησυχήσουν καλύτερα για την 5η φάλαγγα ενάντια στην Τουρκία, και όχι τόσο την Ελλάδα, η Ελλάδα έχει τον τρόπο και τα μέσα για να επιβάλλει το νόμο, το εάν θα το κάνει ή όχι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και ξεφεύγει εντελώς από την ουσία του σεναρίου μας. Τέλος να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι η Τουρκία έχει περίπου 15-20 εκατομμύρια κούρδους και εμείς έχουμε σύμφωνα με τον ΟΗΕ 50.000 λαθρομετανάστες, που ακόμα και 150.000 να είναι, είναι απειροελάχιστοι αναλογικά με τους αριθμούς που έχει η Τουρκία, περίπου 5.000.000 μετανάστες.

Έλληνες αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τήρηση της ένομης τάξης

Αποτελέσματα D–Day: Το αποτέλεσμα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και την Τουρκία την πρώτη ημέρα, είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε, το Καστελόριζο είναι σε τουρκικά χέρια, τα νησιά της Ελλάδας είναι πλήρως κατεστραμμένα, όπως και ολόκληρη η Θράκη, και από τις δύο μεριές, ενώ η Τουρκική πολεμική αεροπορία έχασε σε μία μέρα περίπου 40 F-16 στον αέρα και στο έδαφος, με κόστος μόλις 10 ελληνικών F-16, ένεκα της τεχνολογικής υπεροχής της ΠΑ και των γαλλικών Rafale της ΠΑ και της Armée de l’Air et de l’Espace που επέβαλαν την πλήρη αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο και ισοπέδωσαν τις τουρκικές στρατηγικές εγκαταστάσεις και γραμμές επικοινωνιών, ενώ κατέρριψαν και δεκάδες UAV και UCAV που η Τουρκία θεωρούσε μέχρι και «στρατηγικό όπλο».

Το τουρκικό και το ελληνικό ναυτικό μετράνε βαρύτατες απώλειες, 3 ελληνικές φρεγάτες (1 Μ + 1 Elli + 1 MEKO) είναι στο βυθό της θάλασσας, μαζί με 1 υποβρύχιο 209, στην αντίπερα όχθη οι τούρκοι έχασαν συνολικά 4 φρεγάτες (1 Barbaros + 2 Yavuz + 1 Gabya) και 2 κορβέτες (Ada), ενώ είναι σχεδόν διαλυμένη μία ακόμα Gabya και χρίζει άμεσων επισκευών, αφήνοντας τον τουρκικό στόλο στην Αν. Μεσόγειο με μία Barbaros και 2 Gabya, πρακτικά απέναντι στην μισή ΠΑ και ότι έχει απομείνει από το ΠΝ στην περιοχή, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις μετρούν και 2 υποβρύχια 209 χαμένα από τα ανθυποβρυχιακά assets του ΠΝ και της ΠΑ.

Σε απόλυτους αριθμούς είναι δύσκολο να μετρήσουμε τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, όμως υπολογίζουμε ότι περίπου 9.000 Έλληνες πολίτες είναι νεκροί και τραυματίες, ενώ οι απώλειες σε στρατιωτικό προσωπικό υπερβαίνουν τους 1.000 σε νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους. Στην τουρκική πλευρά υπολογίζουμε περίπου 14.000 πολίτες νεκρούς και τραυματίες και περίπου 3.000 νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους, μόνο για την πρώτη ημέρα. Το κλίμα στην Ελλάδα είναι βαρύ έπειτα από την πτώση του Καστελόριζου και η κοινή γνώμη παρακολουθεί με φόβο και ανυπομονησία την επόμενη μέρα, την ημέρα που θα καθορίσει και την τελική έκβαση του αγώνα για κυριαρχία στην Αν. Μεσόγειο.

Στην Τουρκία βλέπουμε να επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για την συνέχεια των επιχειρήσεων, και παρά τα οικονομικά προβλήματα, ο λαός ζητάει να επεκταθούν οι τουρκικές επιχειρήσεις και πέρα από το Καστελόριζο. Στην Κύπρο η Εθνική Φρουρά είναι από την αρχή του σεναρίου μας σε κόκκινο συναγερμό και έχει κηρύξει επιστράτευση, κινητοποιώντας όλες τις εφεδρείες και τις δυνάμεις στο νησί. Η μάχη έχει μόλις αρχίσει, και ενώ η γαλλική αρμάδα είναι καθοδόν, η D+1 θα κρίνει ίσως το μέλλον της σύγχρονης Ελλάδας.

Βολή ESSM από την φρεγάτα “ΣΑΛΑΜΙΣ”

ΤΕΛΟΣ Β' ΜΕΡΟΥΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ._


ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ:

Σενάριο Ελληνοτουρκικής εμπλοκής στο σύμπλεγμα της Μεγίστης το 2023 – Μέρος Α’

Σενάριο Ελληνοτουρκικής εμπλοκής στο σύμπλεγμα της Μεγίστης το 2023 – Μέρος Β’

ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΛΑΘΡΟ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ;;;

ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ